Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Alapanyag navigátor

Mit takar az a szó, hogy bio?

A bio termékek ellenőrzött gazdaságból származnak, ahol nem  használnak műtrágyát, permetezőszereket. A  bio termékek előállításához tilos mesterséges adalékokat használni. A termékek csak és kizárólag bio, öko, és organikus gazdálkodásból származhatnak, amit jól láthatóan a csomagoláson is fel kell tüntetni. A gazdálkodási forma is szigorú szabályok mentén történik: szerves trágyázás, biológiai növényvédelmen, továbbá bio növényeket csak olyan helyen lehet termeszteni, amit három éve egyáltalán nem kezeltek vegyszerekkel.  A bio termékek jó ízűek, magas minőségűek, fogyasztásukkal rengeteg méreganyagtól kímélhetjük  meg szervezetünket. Az EU egész területén uniós szabályok biztosítják, hogy csakis jó minőségű élelmiszereket láthatnak el ökológiai cimkével. A szabályozás kitér a mező- és élelmiszer-feldolgozásra, biominősítésre és az EU-n kívülről érkező ökológiai termékekre is. Az EU-n belül a biogazdák a természeti erőforrásokkal és az energiával fenntartható módon bánnak. Hozzájárulnak az ökológiai egyensúly, a víz- és talajminőség fenntartásához, továbbá a biológiai sokféleség megörzéséhez.

Az uniós ökologót csak az uniós szabályoknak megfelelő élelmiszereken tüntethetik fel. Például előrecsomagolt termékek esetén, kizárólag azokon, amelyeknek összetevőinek 95%-a ökológiai minősítéssel rendelkezik.



Acai bogyó  
vegán-gluténmentes-laktózmentes 

Az acai bogyó finoman savanykás ízű gyömölcs, mely Dál-Amerika őserdeiben őshonos pálmafáin terem szőlőszerű fürtökbe. A bogyók lila, vagy sötétkék színűek, üveggolyó nagyságúak. Hazájában elsősorban fagylaltok és italok készítéséhez használják.
Magas antioxidáns tartalmú gyümölcs. Gazdag aminósavakban, fehérjékben, ásványi anyagokban, élelmi rostokban. Omega zsírsavakat tartalmaz. Napi ajánlott adag: 1 teáskanálnyi (5g).
Por állagú formában megtalálja kínálatunkban is: turmixok, desszertek, jughurt ízesítéséhez, a reggeli müzlibe, vagy természetes színezőként is használhatja. http://bioveganbutik.hu/acai-por-100g-bio-nyers-gyumolcspor
Finoman savanykás ízű acai bogyós gyümölcsös desszertünk: https://bioveganbutik.hu/acai-gyumolcsgolyo-vegan-edesseg



Argán  olaj
vegán-gluténmentes-laktózmentes 

Az argán olajat a szépség elixirének, vagy folyékony aranynak tekintik.  Az argánfa körülbelül 12 m magas és széles, terebélyes koronájú. A világ nagyon kevés részén fordul elő (Marokkó / Algéria), és kihalással fenyeget. Marokkó délnyugati részén található 820 ezer négyzetkilóméteres területet például az UNESCO védett bioszféra rezervátummá nyilvánított 1995-ben. Az argánfa termésének magjából kinyert olajat a berberek táplálkozásukban és a hagyományos gyógyításban is használják, sebek, gyulladások kezelésére, a bőr és a haj ápolására. Az argán gyümölcsök 2-3 apró magot tartalmaznak, amelyekből az értékes argán olajat préselik ki, 30-40 kg argan-dió szükséges, ahhoz, hogy 1 liternyi olajat tudjanak kinyerni, ez tükröződik az argán olaj árában is. Az olajat speciális zsírsav spektrum jellemzi, amely a telítetlen zsírsavak körülbelül 80%-át teszi ki. E-vitamin tartalma nagyon aktív antioxidáns hatású. A fitoszterin tartalma csökkentik a koleszterin képződését, a  a  növényekben csak nagyon ritkán fordul elő a schottenol, ,mely a tumorok ellen hatásos és a spinasterol, ami pedig a sejtnövekedést és a sejtek megújulását stimulálja. Az orvostudományban az első sajtolású  argánolajat elsősorban atópiás dermatitisz, pikkelysömör és száraz ekcéma kezelésére használják. De nem csak a kozmetikában, hanem a konyhában is használják, salátákhoz, a sütéshez és főzéshez. Finom mogyoró/dió aromája és illata van. Hatása a fent említetteken túl: antibakteriális, segít megelőzni a szívinfarktust, trombózist, az időskori megbetegedéseket, például a szürkehályogot. Kedvező hatássál van az immunrendszerre és a hormonháztartásra, csökkenti az allergiára való hajlamot.
Argán olajos ajakbalzsamunkat a száraz, kicserepesedett ajkakra ajánljuk: https://bioveganbutik.hu/bio-arganolajos-ajakbalzsam-repedezett-kiszaradt-ajkakra



Barna köles  
vegán-gluténmentes-laktózmentes 

Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos növény, ősi gabona. A világ sok részén népszerű, magas tápanyagtartalma miatt. A vadkölest nem hántolják, ezért az aranykölesnél magasabb beltartalmi értékei vannak.  Rosttartalma védi a bélrendszert, fontos szerepet játszik a szervezetünkben található  méreganyagok megkötésében. Ásványi anyagaival teljes értékű gyógyító nyers táplálék. Ízületeket és mozgásrendszert érintő problémákkal küzdőknek, segíti a porcok, porckorongok védelmét, regenerációját.
Tartalmaz: kovasavat, B-vitaminokat (B1,B2, B6, B12), nyomelemeket, fluort, ként, foszfort, vasat, kálciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, béta karotint.



Chia mag
v
egán-gluténmentes-laktózmentes


A Chia mag - aztékzsája mag, szuperélelmiszernek számít! Értékes zsírsavakban- rostokban-  vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A Maja és Azték étkezés fontos része volt a fehér és fekete Chia magvak.  A Chia magvak különösen fontosak az omega-3, omega-6 zsírsav tartalmukért. Immunerősítő, koleszterinszint csökkentő, antioxidáns-hatású. Magas rosttartalma (18-30%) jótékony az emésztésre, de
pont a magas rost tartalom miatt a napi legfeljebb 15 gramm-ot nem ajánlott túllépni. Allergizáló hatását az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalásaiban megemlíti. Néhány esetben keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél. Vércukorszint szabályozó hatása miatt a fogyókúrázók kedvence. Kalória értéke alacsony, fehérjetartalma magas (16,5 g/100 g), kis mennyiség is elég belőle ahhoz, hogy jóllakottságot eredményezzen. A Chia magot joghurtokba, pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, magkeverékekbe legfeljebb 10%-nyi arányba keverve  is felhasználhatjuk. Gyümölcslevekbe törve, vagy őrölve legfeljebb 15g/450 ml mennyiségben használjuk.

Próbálja ki a kínálatunkban lévő Chia magot!
Tartalmaz: kalciumot, foszfort, káliumot, nátriumot, cinket, rézt, és mangánt.



Csicseriborsó 
vegán-gluténmentes-laktózmentes

A csicseriborsó sok értékes tápanyagot tartalmaz, rostban gazdag és magas fehérjetartalmú, ami különösen fontos a vegán étrendben. A csicseriborsó fogyasztása kiváló módja annak, hogy rostot vigyünk be a szervezetünkbe. A rostban gazdag táplálkozás valószínűleg csökkenti a 2-es típusú cukorbetegségek kialakulásának kockázatát. A világ egyik legnépszerűbb hüvelyese. A hüvelyesek fogyasztása csökkenti a koszorúér betegségek kialakulását. Csökkenti a vércukor-, vérzsír- és inzulin szintet. A csontok erősítéséhez a K-vitamin tartalma segíti a kalcium felszívódását. Szelén tartalma fontos a vegetáriánus, húst nem fogyasztók számára,  erősíti az immunrendszert, csökkenti a daganatok kialakulásának esélyét. A rostban gazdag étrend tovább eltelít, ezzel segítve a fogyókúrázókat. Goodel márkájú Csicseriborsós Fusili Tésztánk az iparilag előállított tésztákkal ellentétben nem 130 Celsius fokon, hanem csak maximum 42 Celsius fokon készülnek, így az értékes összetevők megmaradnak. 
Tartalmaz: B6-vitamint, C-vitamint, K-vitamint, szívbarát káliumot, vasat, foszfort, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket, folsavat, szelént.



Csillagfürt/ Édes lupin
 

vegán-gluténmentes-laktózmentes 

A csillagfürt/farkasbab/lupin egy hüvelyes növény. Magja édes vagy keserű. Az édes magvú csillagfürt fajta alkalmas az emberi fogyasztásra, és értékes takarmánynövény az állatok számára. Nagyon régi kultúrnövény, ősidők óta ismert, már az ókorban is termesztették.  A keserű csillagfürtöt zöldtrágyázás céljából termesztik. Az édes csillagfürt magja fehérjében gazdag (34-36%), hasonló a szójáéhoz. Manapság hódítja a konyha világát is. Vegetáriánusok részére már nem csak a szója (tofu), vagy szejtán (búzahús) jöhet szóba, mint fehérjeforrás,  hanem már a csillagfürt is. Termése glutén- és kolaszterinmentes,  magas a B12-vitamin tartalma, gazdag telítetlen zsírsavakban. Segíti a vas felszívódádát. A csillagfűrtből készült ételek könnyen emészhetők, és más hüvelyesekkel ellentétben kevésbé puffaszt. A lupinból készül lupin-tészta, lupin-tofu, lupin-lisz, lupin-fasírt...Íze semleges. Különösen a cöliákia betegségben szenvedőknek jelenthet alternatívát, mivel a csillagfürt gluténmentes. A cöliákia egy autóimun betegség, genatikai alapon, a környezeti hatások miatt alakul ki. Nem gyógyítható, élethosszig fennáló, viszont a kiváltó tényező ismeretében kezelhető betegség. A cölikákban szenvedők nem fogyaszthatnak glutén tartalmú ételeket. A búza a magyar konyha egyik legfontosabb alapanyaga, de helyettesíthető számos más gabona, zöldség,... fajtával. Ilyen gluténmentes alapanyagok: teff, szezánmag, köles, szója, hajdina, lupin/lupin liszt, amarath.... Kínálatunkban talál édes lupin és őrölt földimandula keverékéből készíthető Édes lupin burger keveréket, melyet köretként, vagy önmagában is fogyaszthat.



Datolya 
vegán-gluténmentes-laktózmentes 

A datolyát az arab népek  "a sivatag kenyérének" nevezik, rendkívül értékes tápanyagtartalma miatt. Gyümölcscukor tartalma magas, ezért  gyors és következetes energiafelvételt biztosít,  egészséges táplálék, amely népszerű a sportolók körében. Magas rosttartalma jótékony hatással van az emésztésre. Csökkenti a vérnyomást, koleszterinszintet. Kálium tartalma miatt redukálja az agyvérzés kockázatait. Vastartalma a vérszegénység ellen ajánlott. A szárított datolyának kimagasló az antioxidáns tartalma. A datolya fő összetevője finom gyümölcsös édességeinknek, melyek más gyümölcsökkel, magvakkal kombinálva egészséges energiaforrást biztosítanak akár sportolás után , vagy kiváló rágcsa egy hosszabb kirándulás alatt. 
Tartalmaz: B -vitaminokat (B1, B2, B3, B5), C-vitamint, A-vitamint, magas rost tartalom, hasznos szénhidrátokat, fehérjéket, kalciumot, magnéziumot, szívbarát káliumot, vasat.



Földimandula/Tigrismogyró/Chufa
vegán-gluténmentes-laktózmentes

A földimandulát többféle elnevezéssel is  használják: tigrismogyoró, chufa, zulu mogyoró. A földimandula növényt a gyökérgumóiért termesztik, mivel szénhidrátokban és olajokban gazdag. Magas rost tartalma segíti az emésztést, teltségérzetet okoz. Magas olaj tartalma miatt rengeteg kalóriát tartalmaz, ezért fogyasztása  nem javasolt  cukorbetegeknek, túlsúllyal küzdőknek. E-vitamin tartalma kimagasló. Ez az egészséges energiaadó sokféleképpen használható a konyhában, például édesítéshez, sütéshez, főzéshez, vagy a reggeli  müzli ízesítéséhez. Számos termékünk alapanyaga, mint például a Földimandulás kocka, Földimandulás Csokikrém, Földimandulás krém, Reggeliző kásáink , Chufli Basic és a Chufli Chia.
Tartalmaz: B-vitaminokat (B1,B2,B3,B6), E-vitamint (kiemelten magas), C-vitamint, káliumot, foszfort, cinket, vasat, magnéziumot.



Gesztenye
 

vegán-gluténmentes-laktózmentes

A geszenye (maróni) a bükkcsaládhoz tartozik, a 12 faj közül Európában a szelídgeszenye honos. Nem tévesztendő össze a vadgesztenyével, melynek termése mérgező. A karácsonyi piacok szerves része a finom sült gesztenye illata. A népi gyógyításban is használták hasmenés- légzőszervi megbetegedések ellen. Jótékony hatásai: antioxidáns, gyulladás csökkentő, vizenyő csökkentő, tonizálja a viszereket. görcsoldó hatású. A gesztenye nemcsak sok ásványi anyagot és nyomelemeket, hanem gluténmentes is. Nagy mennyiségű lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Tápláló növény, magas keményítőtartalmának köszönhetően. A gesztenye termése egész évben élvezhető, püré, liszt, vagy pelyhek formájában. Sokoldalúan felhasználhatóak, természetes édességük miatt kivállóak sütemények, palacsinták, péksütemények, torták elkészítéséhez. Kóstolja meg a kínálatunkban található Gesztenyeliszt palacsinta alapot!
Tartalmaz: B-vitaminokat(B1,B2, B6), C-vitamint, E-vitamint, káliumot, magnéziumot, cinket, vasat, rézt, foszfort, mangánt.



Hajdina 
vegán-gluténmentes-laktózmentes 

A hajdina nem tartozik a gabonafélék közé, úgynevezett ál-gabona, a keserűfűfélékhez tartozik, de lisztes magja miatt a búzához hasonlóan fogyasztják. Különösen népszerű Oroszországban és Lengyelországban. A búzából készült ételek kiegészítéséhez, vagy helyettesítésére kivállóan alkalmas. Kedvezőek a táplálkozás-élettani jellemzői. Diétázók számára is ideális. Ajánlott magas vérnyomásban szenvedőknek, magas élelmirost-tartalma miatt a székrekedésben szenvedőkne, és egyes daganatos megbetegedések (például vastag- és végbéldaganat) megelőzéséhez.
Tartalmaz: B-vitamint (B1,B2), E-vitamint, antioxidáns hatású flavonoidok



Kakaó 
vegán-gluténmentes-laktózmentes 

A kakaó „az istenek eledele”. Alexander von Humboldt (német természettudós és filozófus) azt állítja: "Sehol másutt a természetben nincs annyi értékes tápanyag olyan kis helyen felhalmozva, mint a kakaóbab szemekben."
A barna aranyat az emberek évezredek óta termesztik. A kakaófa gyümölcse a kakaóbab, belőle készül a kakaópor, kakaóvaj, és a csokoládé. Rendkívül magas az antioxidáns tartalma, ami az egészséges emberi szervezet számára létfontosságú. Növelik az immunrendszer ellenállóképességét, csökkentik a daganatos betegségek kialakulásának előfordulását, védik a sejteket, hozzájárulnak a sejtmegújuláshoz, megkötik a szabad gyököket, lassítják az öregedést. A  nyers, egész, szárított kakaóbab és a kakaópor  antioxidáns értéke az egyik  legnagyobb az ORAC értéklista szerint. Az ORAC angol mozaikszó, egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer, ami a Oxygen Radical Absorbance Capacity szavakat takarja. Értéke  azt mutatja, hogy az adott élelmiszer szabad gyök fogó/elnyelő képessége milyen mértékű.  Minél magasabb az ORAC értéke az adott gyümölcsnek, növénynek, vitaminnak, ásványi anyagnak, annál erősebb a szabad gyök fogó képessége. Néhány antioxidáns: C-vitamin, E-vitamin, Q10, szelén, béta-karotim, karotinoidok. A szabad gyökök folyamatosan keletkeznek szervezetünkben, melyek sejtkárosítóak, sejtpusztítóak, gátolják számos létfontosságú életfunkciókat. Ezeket a káros hatásokat tudjuk ellensúlyozni antioxidánsok bevitelével. Hatása: szabad gyök fogó, hangulatjavító-természetes antidepresszáns, hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez.
Kóstolja meg a kínálatunkban található
Zúzott kakaóbabot, vagy kakaót tartalmazó Gyümölcsös golyóinkat.

Tartalmaz: A-vitamint, B-vitamint (B1,B2,B6,B12), D-vitamint, E-vitamint, magas vas- és magnézium tartalom, kálcium, kálium, foszfor, réz, cink tatralom.



Kendermag
 
vegán-gluténmentes-laktózmentes 

A kender az egyik legősibb növény a világon, és hihetetlenül sokoldalú. Rendkívül gazdag rostokban, fehérjékben és esszenciális zsírokban, omega-3 és omega-6,  melyeket az emberi szervezet nem képes előállítani. Ezek az esszenciális zsírsavak befolyásolják az immunrendszer működését és a koleszterinszintet. Enyhén mogyorós ízű. Fogyókúrázók számára ideális, mivel felgyorsítja az anyagcserét és teltségérzetet okoz.  Gyógyhatásai: nyugtató hatású, immunerősítő, gyulladásgátló, hurutellenes, atioxidáns hatású, támogatja az agy- és bélműködést, csökkenti a gyomorsav termelődést, csökkenti a vérnyomást, migrén csillapító. A kendermag nem tartalmazza a kábító hatású THC-t (delta-D-tetrahidro-kannabiol), ezt ugyanis csak a növény leveleiből lehet kinyerni.
Tartalmaz: B-vitamint, C-vitamint, D-vitamint, E-vitamint, foszfort, káliumot, kalciumot, nátriumot,
magnéziumot, ként, vasat, cinket,rezet.



Kesudió 
vegán-gluténmentes-laktózmentes

A kesudió Dél-Amerikában őshonos. Magas a rost-,  a B-vitamin-, magnézium tartalma. Segíti az érrendszer karbantartását, csökkenti az epekő kialakulásának kockázatát, tele van antioxidánssal. A magas vérnyomás ellen a magas magnézium tartalma miatt ajánlott.  A kesudióban található  savak a fogszuvasodásért felelős baktériumok írtásában segítenek. A réz tartalma segít a haj színének megmaradását. Nem tartalmaz koleszterint! Étvágycsillapító!
Tartalmaz: B-vitaminokat (B2,B3, B6), E-vitamint, magnéziumot, kalciumot, rezet.
Nem tartalmaz koleszterint.



Kókusz 
vegán-gluténmentes-laktózmentes

A legsokoldalúbban felhasználható növények egyike. Minden része felhasználható. Tartalmaz: B-vitaminokat (B1,B2, B3, B5, B6), C-vitamint, E-vitamint. Magas rost és ásványi anyag tartalma (vas, cink, szelén, nátrium kalcium, magnézium, foszfor). A kókusztej kitünő választás laktózérzékenyek számára. Koktélok kedvenc kiegészítője. A kókuszdió jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz, de ezek a zsírok közepes láncú telített zsírsavak, melyek hasznos vegyületté alakulnak az emberi szervezet számára. Magas rost tartalma az emésztésre jótékony hatással van és  emellett csökkenti a bélrendszeri megbetegedédek tüneteit is. Méregtelenítő-, vizelethajtó-, és vértisztító hatású. Csökkenti a szív- és érrendszerbeli betegségek kialakulásának lehetőségét. Már kisgyermek kortól javasolt a fogyasztása. Immunrendszer erősítő. A kókuszzsír a fogyókúrázók új kedvence, mivel gyorsítja az anyagcserét, gyorsan felszívódik így nem terheli az emésztőrendszert. Kínálatunkban talál Kókusz lisztet, amellyel a búzalisztet helyettesítheti, az elkészített étel így magasabb rost- és fehérje tartalmú lesz. Kiegészítve a kókusz kellemes aromás ízével. Továbbá próbálja ki Kókusz olajunk! Kókusz kínálatunk különlegessége a Cocoletta® Kókusztej-Kókuszvirág Krém , mely ideális desszertek édesítéséhez, palacsinta- gofri- , pékáru ízesítéséhez. Az összetevők ellenőrzött biogazdálkodásból származnak a Fülöp-szigetekről ahol közvetlenül a helyszínen dolgozzák fel, biztosítva ezzel a kiválló minőséget.



Kurkuma
  
vegán-gluténmentes-laktózmentes

A kurkuma (az "élet fűszere") vagy indiai sáfrány Dél-Ázsiából származó fűszer- és gyógynövény. A kurkuma a curry keverékek egyik fő összetevője. Erős sárga színű, amelyet széles körben használnak az ételek színezéséhez. (mustár, margarin, tészták). Étvágygerjesztő hatású! A kurkuma körülbelül 5%-ban tartalmaz kurkumint, ami maga a kurkuma hatóanyaga. Hatásos ízületi fájdalmakra, a rák kialakulásának megelőzésére, depresszió megelőzésére, gyulladáscsökkentő hatású. Kínálatunkban talál Kurkuma Juice-t, és Kurkuma tablettát is.


 
Lenmag
  
vegán-gluténmentes-laktózmentes


A lenmag  aranysárga- vagy barna színű, körülbelül 6000 éve ismert, a  szuperélelmiszerek egyike. A háromféle omega-3 zsírsavból az egyik a lenmagban és a lenmagolajban található, az ALA (alfa-linolénsav), mely egy esszenciális zsírsav, amit az emberi  szervezet nem tud előállítani, ezért étkezésből kell nyerni. A lenmag és olaj kiváló forrása a lignanoknak, melyek megvédik a petefészek- és prosztatarák ellen. Bolygónk legjobb omega-3 forrása a lenmag és a lenmagolaj! (egyéb zsírsavat is tartalmaz (omega-6, omega-9), de omega-3 tartalma a jelentős. A lenmagolaj Jótékony hatásai: hatékony védelmet nyújt a szív-, és érrendszeri megbetegedések, a rák, az ízületi gyulladások  ellen, segíti az emésztést, emellett a fogyókúrát, csökkenti a koleszterinszintet, az édesség utáni vágyat, szebbé teszi a bőrt, gyulladáscsökkentő, javítja a vérkeringést. enyhíti a menopausa tüneteit. A lenmagolaj saláták ízesítéséhez kiváló választás, viszont soha ne főzzön vele, mivel így elpusztítja az omega-3 tartalmát! A lenmagot használhatjuk sütéshez, salátákba, zabpehelyhez, vagy gyümölcsturmixokba.



Maca gyökér/por 
 
vegán-gluténmentes-laktózmentes


A Maca vagy perui zsázsa közép-Peruban az Andok hegység magas fennsíkjainak őshonos növénye.  A Maca egy retekfajta, melynek tápanyagban gazdag gyökérgumója igazi kincs. Természetes eredetű afrodiziákumnak tarják. Az inkák előszeretettel fogyasztották magas tápanyagtartalma  miatt.  A Maca gyökeréből nyert por manapság étrend-kiegészítőként használatos.
Hatása fokozza az állóképességet, memóriát, energiát ad, továbbá a krónikus fáradság ellen nyújt segítséget.  A Maca szuperélelmiszernek számít. A Maca  adaptogén növény, vagyis a legjobb hatás elérése érdekében folyamatosan ajánlott fogyasztani.  Pajzsmirigy-probléma esetén  tartsa a maca bevitelt mérsékelt szinten, mivel a Maca goitrogént tartalmaz, mely a pajzsmirigy működést befolyásolja. Hormonszint szabályzó gyógyszer szedése esetén nem ajánlott a Maca alkalmazása. Magas vérnyomással rendelkezőknek  sem ajánlotta  Maca fogyasztása. A maca napi adagja, a szakértők szerint  1 - 20 garmm közötti mennyiség, ami  biztonságos és hatásos. Próbálja ki a kínálatunkban található Maca port!
Tartalmaz: B6-vitamint, C-vitamint, fehérjét, rostot, ásványi anyagokat, rezet, vasat, káliumot, mangánt, gazdag aminósavakban.



Mandula
 
vegán-gluténmentes-laktózmentes

A mandula őshazája Közép- és Délnyugat Ázsiában van, termése a világ egyik legrégebben, és legismertebb olajos magva. Kiemelkedik a többi diófajta közül, mivel több rostot, kalciumot, E-vitamint, riboflavint és niacint tartalmaz. A mandulában, mint a többi diófajtában is magas a zsír tartalom, de ezen zsírok 2/3 része jótékony az emberi szervezetre, elsősorban a szívre. A mandulát igen sokoldalúan lehet feldolgozni az élelmiszer- és kozmetikai ágazatban is. Jótékony hatása van a székrekedésre, szívbetegségekre, vérszegénységre, cukorbetegségre. Bőrünk, hajunk, fogaink egészségét segíti megtartani. A mandula úgy mint a többi mogyoróféle (dió, kesudió) allargiás tüneteket okozhat. Ezek lehetnek: hasfájás, hasmenés, nyelési/légzési nehézségek, rosszullét, viszketés, orrfolyás.



Mangó
vegán-gluténmentes-laktózmentes

A mangó egy  igazi táplálékcsomagot tartalmaz, amely értékes vitaminokkal és tápanyagokkal van tele. A mangó Indiában őshonos növény, ahol  úgynevezett "isteni gyümölcs" vagy a "gyümölcsök királya" címet viseli mennyei íze miatt. Szent növény, a szerelem szimbóluma. Egy legenda szerint Buddha egy mangóligetben nyert megnyugvást. A mangó alacsony kalóriaértékű. Sok káliumot, A-vitamint, béta-karotint, C-vitamint, K-vitamint, kalciumot, foszfort, magnéziumot tartalmaz.  A mangó  tökéletesen kiegészítője  a desszerteknek, a chutney-nak vagy  finom koktéloknak. A gyümölcsök egész évben elérhetők  a szupermarketben, de ezeket a mangókat éretlen állapotban szüretelik le, és meg kell érniük a gyümölcskereskedők felé vezető úton, vagy mi magunk is érlelhetjük, szoba -hőmérsékleten.  A mangó szobahőmérsékleten fogyasztva a legízletesebb. Az általunk forgalmazott Govinda mangótermékeihez csak az érett és különösen ízletes Alphonso mangót használják, ami  verhetetlenül intenzív aromájú és sokoldalúan használható  a konyhában. A Mangó pürénket használja mártásokhoz, smoothikhoz, turmixokhoz vagy koktélokhoz! Egyik kedvencünk! Ízlelje meg a mangó csodás ízét Gyömölcsös falatjainkban!
Tartalmaz:  antioxidánsokat , folsavat, vasat, rostokat, E-vitamint, szelént, C-vitamint, káliumot, rezet, magnéziumot, mangánt, cinket. 



Quinoa 
vegán-gluténmentes-laktózmentes

A quinoa Dél-Amerikából származik, az inkák a "gabonák anyjának" nevezték és egyik fő táplálkozási forrásuk volt. A parajok és céklák családjába tartozik. Az apró magocskák egy 180 cm-es növény csúcsán növekednek. Gluténmentes ezért a lisztérzékenyek számára ideális. Teljes értékű  fehérjeforrás, magas vitamin- és ásványianyagtartalommal.  A quinoának 120 fajtája ismert , de a legismertebb a fehér, vörös  és fekete  változat. Elkészítése során mint a rizst le kell öblíteni főzés előtt, mert keserű íze lehet, bár a boltokban kapható termékek javarésze már átmosott. Rizs helyettesítésére is szokták alkalmazni. Főzéshez kétszeres mennyiségű vizet használjunk, 15-20 perc után elfő a folyadékot, ekkor lesz jó. Ha pirítjuk főzés előtt, akkor enyhe diós ízt ad. Alacsony kalóriaértéke a fogyókúrázóknak kedvez. Rendkívül tápláló, magas fehérje tartalma tartalmazza mind a 9 esszenciális aminósavat. Majdnem minden tápanyag megtalálható benne ami az emberi szervezet számára elengedhetetlen. Ajánlott a fogyasztása gyomorproblémákkal küszködőknek, gluténérzékenyeknek, cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek. Csontritkulás esetén is jó kiegészítő táplálék lehet. A quinoa felhasználása: köretnek, salátákhoz adva, használhatjuk töltelékhez, vagy reggeliként is remekül megállja a helyét.
Kínálatunkban többféle variációban megtalálható:  Reggeliző Kása Basic, Gyors Quinoa Maya Egytálétel, Quinoás Penne Tésztánk formájában.
Tartalmaz: B-Vitamint, C-vitamint, E-vitamint, gazdag mangánban, káliumban, kalciumban, vasban, foszforban, magnéziumban. 



Teff
 
vegán-gluténmentes-laktózmentes

A teff Etiópia egyik legfontosabb terménye, nemzeti ételük is ebből készül, az Injera, mely egy vékony lapos sült kenyér (mint a tortilla), amit különféle töltelékekkel töltenek meg. A legkissebb szemű gabonaféle, a világon (körülbelül 1 mm), de az apró magok ásványi anyagokban és tápanyagokban gazdagok. Gluténmentes. Liszt vagy pehely formájában használják fel. Íze kicsit édeskés, ami ideális péksüteményekhez, pástétomokhoz, műzlihez, vagy épp mártások sűrítéséhez. Esszenciális aminósavakban gazdag. A paleolit étkezés egyik eleme. Csonterősítő, egészségmegőrző hatása van.
Tartalmaz: B-vitaminokat, magas kálcium tartalom, mangánt, vasat, foszfort, cinket.