Egészséges ételek-egészséges életmód blog

A Demeter a legrégebbi és egyben legszigorúbb, nemzetközileg elismert bio minősítés, mely 1928-ban jelent meg a biodinamikus gazdálkodásból származó termékek jelölése céljából. A Demeter a biodinamikus csúcsminőséget jelöli: azaz a legjobb élelmiszereket, mellyel ember táplálkozhat – nevét a földművelés és a termékenység görög istennőjéről kapta. A biodinamizmus, a bios és a dinamika az élet és a mozgás szavakból áll, és maga a gazdálkodás is a változások, ritmusok és ciklusok követésén alapul. A gazdaságot, mint organizmust szemléli és figyelembe veszi a táj alkotóelemeit és összefüggéseit. Szemléletében és gyakorlati szigorúságában az egyik legkövetkezetesebb és legelőrehaladottabb ökológiai gazdálkodási mód.

A glutén egyes gabonafélékben megtalálható fehérje, tartalmazza a búza, rozs és az árpa. Ennek köszönhetjük ételeink kellemes állagát; könnyed, légies tészták, sűrű szószok és levesek. Egyes esetekben orvosilag indokolt, sőt az illető egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen gluténmentes diétát tartani. A glutén-szenzitív enteropátia vagy lisztérzékenység néven ismert autoimmun eredetű, krónikus emésztőrendszeri betegség által érintettek számára a glutén minden baj forrása.