Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Jó és rossz zsírok

2019. 07. 25. 11:07:30
Jó és rossz zsírok

A zsírok különböző formákban fordulnak elő, és a különböző formáknak más és más a hatása az emberi egészségre.

 Zsírok:

  • telített zsírsavak (kókuszban)
  • telítetlen zsírsavak 
           - egyszeresen telítetlen (olivaolajban) 
           - többszörösen telítetlen (növényi olajokban, diófélékben, halban)

 

A telített zsírsavak nem mindig rosszak, néhány fajtája, mint például a kókuszban lévő kimondottan egészséges, viszont nem kell túlzásba vinni a fogyasztását.

A transzzsírsavak kerülendők, egyesek metabolikus méregnek is nevezik. Megtalálhatóak süteményekben, rágcsálnivalókban, fánkokban, vajban, sült krumpliban, pékárukban. Kerüljük azokat a termékeket, melyek címkéjén megtalálhatóak olyan alkotóelemek, mint például a "részben hidrogénezett olaj"... A transzzsírsavak közül a CLA zsírsav, vagyis konjugált linolsav fogyasztható. Általában füvön nevelt állatokból nyeret tejtermékekben, húsfélékben található meg.

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak jót tesznek a szívnek, melyek az olivaolajban és diófélékben találhatóak meg.

A többszörösen telítetlen zsírsavak kétfélék lehetnek: omega-3 zsírsavak és omega-6 zsírsavak. Az omega-3 zsírsavnak három fajtája létezik. Az egyik a lenmagolajban található ALA (alfa-linolénsav), mely esszenciális zsírsavnak tekinthető (esszenciális zsírsav: az emberi szervezet nem tudja előállítani), amit étkezés útján kell a szervezet számára biztosítani. A két másik omega-3 zsírsav a DHA (dokozahexánsav) és az EPA (eikozapentaénsav) a lazachoz hasonló halfélékben található. Viszont szervezetünk képes e-kettőt előállítani az elsőből (ALA), de ezt a munkát nem végzi sikeresen.

Mit csinálnak az omega-3 zsírsavak? Miért van szükség rájuk?

Az omega-3 beépül a sejtekbe, és folyékonyabbá teszi a sejtmembránt, hogy azok jobban tudjanak egymással kommunikálni. Például a szerotonin és a dopamin (neurotranszmitterek, melyek a jó érzést biztosítják) könnyebben kijutnak és bejutnak a sejtekbe, így jobb közérzetet biztosítva. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő-, vérkeringést javító hatással is rendelkeznek (vörösvértestektől oxigént szállítanak a szövetekhez, megelőzik, hogy a vörösvérsejtek egymáshoz tapadjanak). Vérhígító   hatása is ismert. Az Omega-3 zsírsav bevitel elősegíti  a vérnyomás csökkenését, cukorbetegeknél segíti az inzulin termelést, és a cukor felszívódását. 

Azonban a Chia mag fogyasztásának megvannak a szabályai, a napi megengedett adagja!
Olvassa el erre vonatkozó információkat is!
A chia mag fogyasztásának ajánlott napi mértéke.