Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

9 Jackfruit recept, Jackfruit receptek vegánoknak

Jackfruit, avagy az ínyenceket is megtévesztő húshasonmás
 
A Délkelet-Ázsiában őshonos jákafa termése a világ legnagyobb fán termő gyümölcse. Éretlen állapotban textúrája a húséra emlékeztet, íze semleges, ezért jól variálható. Lényegében - mint más gyümölcsök - ez is szénhidrát, mégis jól illeszthető fogyókúrás étrendbe, mert kalóriatartalma meglepően alacsony, 100 grammban mindössze 50. 

A Bio Vegán Butik Webáruház receptjeihez kizárólag a bio webshopban forgalmazott Govinda márkájú Jackfruit-ot használtuk.

   Govinda Bio jackfruit kocka          Govinda Bio jackfruit aprított gyümölcshúspép
                    

Jackfruit pástétom uborkakehelyben

Módos Anikó receptje Govinda márkájú Jackfruit húspótlónkból
Fotó: FidelGasztro

4 főre, könnyű 

Hozzávalók:

       -> 200 g (1 doboz) Govinda Jack's aprított Jackfruit
      -> 100 g natúr kesudió
      -> növényi tej
      -> olivaolaj
      -> 50 g laktózmentes vaj vagy olivaolaj
      -> morzsolt majoránna
      -> 2-3 gerezd fokhagyma, zúzott
      
-> 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
     
-> 2 db kígyóuborka
      
-> petrezselyemzöld / snidling a díszítéshez

Elkészítés:

1. Áztassuk a kesudiót egy napra / éjszakára hideg vízbe. 
2. Szűrjük le, öntsünk hozzá 1 ek. olivaolajat és kb. 5 ek. növényi tejet (ne kókuszt). Botmixerrel pépesítsük.
3. A jackfruitot pirítsuk meg a vajon. Adjunk hozzá  - ízlés szerint - majorannát, sót, borsot és a fokhagymát. Ezekkel együtt pépesítsük. Tegyük bele az apróra vágott vöröshagymát. 
4. Az uborkák két végét távolítsuk el, vágjuk kb. 3 cm-es darabokra, és egy éles késsel vágjuk ki a húsát úgy, hogy egy kb. fél cm-es talpat hagyjunk. 
5. Töltsük meg a jackfruitkrémmel, snidlinggel / petrezselyemzölddel díszítsük.


Jackfruit gyros joghurtos friss salátával

Módos Anikó receptje Govinda márkájú Jackfruit húspótlónkból
Fotó: FidelGasztro

4 főre, könnyű 

Hozzávalók:

       -> 200 g (1 doboz) Govinda Jack's aprított Jackfruit
      -> 1 kis fej  lila hagyma
      -> 1 db zöldpaprika
      -> 6 ek. olivaolaj
      -> 1-2 gerezd fokhagyma
      -> gyros fűszerkeverék ízlés szerint
      -> só, bors, ízlés szerint

 Hozzávalók a salátához

      -> 1 db kígyóuborka
     
 -> 300 g paradicsom 
      
-> 1 db kaliforniai paprika
      
-> 200 ml laktózmentes vagy növényi joghurt
      
-> 1 ek. olivaolaj
      -> ízlés szerint édes, vagy csípős paprikakrém
      
-> só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

1. A vékony szeletekre vágott hagymát, paprikát és fokhagymát sózzuk, borsozzuk, majd dinszteljük meg az olajon puhára.
2. Adjuk hozzá a gyros-fűszer keveréket, kevés vizet, majd a jackfruitot, és kb. 5 percen át kis lángon pirítsuk össze. 
3. A salátához daraboljuk fel a zöldségeket. A joghurtot keverjük össze az olajjal, csípős paprikakrémmel, sóval, borssal és öntsük a salátára. 


Jackfruit pörkölt palacsintatekercsekkel

Módos Anikó receptje Govinda márkájú Jackfruit húspótlónkból
Fotó: FidelGasztro

4 főre, könnyű 

Hozzávalók a pörkölthöz

       -> 400 g (2 doboz) Govinda Jack's Jackfruit kocka
      -> 2 fej közepes méretű vöröshagyma
      -> 2 ek. kókusz, vagy szőlőmagolaj
      -> 1 ek. fűszerpaprika
      -> 1 mk. füstölt fűszerpaprika
      -> 1 nagy paradicsom
      -> 1 húsos zöldpaprika
      -> 1-2 babérlevél
      -> só, bors, ízlés szerint
      -> 1-2 gerezd fokhagyma
      -> petrezselyemzöld

 Hozzávalók a tésztához

      -> 250 g gluténmentes lisztkeverék (süteményekhez ajánlott)
     
 -> 3 tojás
      
-> 500 ml növényi tej (lehetőleg ne kókusztej)
     
-> 25 ml szőlőmagolaj
     
-> 200 ml szóda vagy szénsavas ásványvíz
     
-> só 

Elkészítés:

Pörkölt
1. A Jackfruit kivételével a hozzávalókból készítsünk pörköltalapot: vagyis vágjuk finomra a hagymát, olajon dinszteljük meg. 
2. Húzzuk le a tűzről, keverjük bele a kétféle pirospaprikát, további egy percig pirítsuk. 
3. Adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, zöldpaprikát, babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, öntsünk 200 ml vizet alá, és lefedve főzzük, amíg minden zöldség megpuhul.
4. Adjuk hozzá a fokhagymát, távolítsuk el  a babérlevelet, majd botmixer segítségével pépesítsük. 
5. Forgassuk bele a Jackfruitot, majd forraljuk össze. 

Tészta: 
1. A palacsintához keverjük csomómentesre a hozzávalókat, 10 percig pihentessük. Ha nagyon besűrűsödne a tészta, hígítsuk szódával. 
2. Süssük ki.

Tálalás:

Tálaláskor a palacsintákat tekerjük fel, széleit vágjuk le, majd vágjuk kb. 5 cm-es darabokra. Állítsuk a tányérra, a pörköltet kanalazzuk rá, és szórjuk meg petrezselyemmel.


Jackfruit Bolognese


Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 

       -> 1 doboz Govinda Jack's Jackfruit aprított
      -> 1 zacskó Goodel sárgarépás tészta
      -> 1 db vöröshagyma
      -> 1 db sárgarépa
      -> 1/2 cukkini
      -> 150 ml paradicsomszósz
      -> 50 ml víz
      -> fűszerek (paprika, fokhagyma, bazsalikom, fokhagymapor, bors)
      -> köret: rukkola és avokádó
   

Elkészítés:

1. Kockázza fel a vöröshagymát, majd tegye egy serpenyőbe, kezdje el melegíteni. 
2. Adja hozzá az aprított  Govinda Jackfruit-ot.
3. Adja hozzá a vizet, az apró kockára vágott sárgarépát és cukkinit.
4. Adja hozzá a paradicsomszószt, fűszerezze a fent említett fűszerekkel ízlés szerint.
5. Hagyja hagy forrjanak össze a hozzávalók. 
6. Külön lábasban, az előírás szerint főzze meg a sárgarépás Goodel tésztát. 
7. Tegye tányérra a tésztát, halmozzon rá a Jackfruit Bolognese-ből.
8. Köretként használhat  rukkolát és avokádót.


Jackfruit burger

Hozzávalók 2 adaghoz:

A hamburgerhez:

       -> 1 doboz Govinda Jack's Jackfruit kocka, fűszerkeverékkel
      -> 1 evőkanál szójaszósz
      -> 1 sárgarépa
      -> 1/4 vörös káposzta
      -> 2 db hamburger zsemle
      -> petrezselyem


Az édes-savanyú szószhoz:

       -> 2 teáskanál liszt vagy kukoricakeményítő
      -> 80 ml hideg víz
      -> 1 teáskanál szójaszósz
      -> 4 evőkanál datolya szirup
      -> 2 evőkanál rizsecet
      -> 1 evőkanál paradicsomszósz

Elkészítés:

1. Melegítse elő a sütőt, állítsa be légkeverésre és 160 ºC-ra. Készítse el a szószt: egy kis serpenyőben keverje össze a keményítőt vagy lisztet a vízzel, majd adja hozzá a többi összetevőt, keverje addig amíg csomómentes nem lesz. Forralja fel a mártást, majd csökkentse a hőt, a szósz lassan sűsrűsödni fog. Vegye le a főzőlapról, hagyja a szószt tovább sűrűsödni.
2. Keverje össze a Govinda Jack's Jackfruit kockákat a fűszerkeverékkel (amit a doboz tartalmaz), majd adja hozzá a szójaszószt és 1 evőkanál édes-savanyú szószt. Keverje össze, majd tegye egy tepsibe, majd 25 percig süsse az előmelegített sütőben.
3. Míg a Jackfruit töltelék sül,  a sárgarépát és a vörös káposztát vágja vékony csíkokra. Vágja ketté a hamburgereket, tegyen az zsemle alsó felére a Jackfruitból, majd adja hozzá az édes-savanyú  szószt. Díszítse fel a zöldségekkel és néhány friss petrezselyemmel. Tegye rá a zsemle  felsõ felét és már tálalhatja is a hamburgert.


Jackfruit szendvics

Hozzávalók 1 adaghoz:

       -> 1 doboz Govinda Jack's Jackfruit kocka
      -> 1/4 bagett
      -> 1 fej vöröshagyma
      -> 2 szelet vegán sajt
      -> 50 ml vizet
      -> 2 teáskanál olaj

 

Elkészítés:

- Pucolja meg a hagymát, majd szeletelje fel karikákra.
- A hagymakarikákat párolja 5 percig 2 teáskanál olajon.
- Adja hozzá a Jackfruitot, majd 10 percig párolja együtt a hagymával. 
- A nyolcadik percnél adja hozzá a vizet és a sajtot, majd jól keverje el.
- Végül vágja ketté a bagettet, és töltse bele az elkészített Jackfruitból készült tölteléket.


Paradicsomleves Jackfruittal

Hozzávalók 4 fő részére:

       -> 100g (fél doboz) Govinda Jack's aprított Jackfruit 
      -> 1/2 csomag fűszerkeverék (a Jackfruit dobozban található)
      -> 2 gerezd fokhagyma
      -> 4-6 db paradicsom
      -> só, bors paprika, csipet cukor, a díszítéshez petrezselyemzöld
      -> 4 evőkanál növényi olaj

Elkészítés:

1.  100 g  (fél doboz) Govinda Aprított Jackfruit-ot,  ½ csomag fűszerkeverékkel és 1 evőkanál olajjal keverje össze, majd marinálja (hagyja, hogy a Jackfruit átvegye a fűszerkeverék ízeit).  2 evőkanál olajat hevítsen fel, tegye hozzá a Jackfruitot, majd  süsse/pirítsa, amíg enyhén barna nem lesz. Pirítás közben kevergesse.
2.  2 gerezd fokhagymát pucoljon meg, majd aprítsa fel. A felaprított fokhagymát  1 evőkanál olajon párolja meg.
3.  4-6 db paradicsomot pürésítsen le mixerrel, majd adja hozzá a fokhagymához.
4.  Ízesítse a levest sóval, borssal, paprikával, egy csipet cukorral, majd fedő nélkül párolja tovább körülbelül 5 percig.

5.  Tegyen egy mélytányér közepére 2 evőkanállal a pirított Jackfruitból, majd a szedje rá a paradicsomlevest, díszítse petrezselyemlevelekkel.


Bableves Jackfruittal

Hozzávalók 4 fő részére:

        -> 100g (fél doboz) Govinda Jack's Jackfruit kockák
       -> 1/2 csomag fűszerkeverék (a Jackfruit dobozban található)
       -> 1 fej vöröshagyma
       -> 1 db piros vagy sárga paprika
       -> 1 db konzerv kukorica tartalma, lecsöpögtetve
      -> 100g frissen blansírozott fejtett bab, vagy mélyhűtött, de kiengedett
      -> 1/2 liter víz

       -> só, bors paprika, ízlés szerinti fűszerek
       -> 4 evőkanál növényi olaj

Elkészítés:

1.  100 g  (fél doboz) Govinda Jackfruit kockákat,  ½ csomag fűszerkeverékkel és 1 evőkanál olajjal keverje össze, majd marinálja (hagyja, hogy a Jackfruit átvegye a fűszerkeverék ízeit).  2 evőkanál olajat hevítsen fel, tegye hozzá a Jackfruitot, majd  süsse/pirítsa, amíg enyhén barna nem lesz. Pirítás közben kevergesse.
2.  1 db vöröshagymát vágjon kockákra, majd 1 evőkanál olajon egy lábasban párolja meg.
3.  Adjon hozzá 100g frissen blansírozott fejtett babot, vagy kiengedett mélyhűtöttet.
4.  1 db piros, vagy sárga paprikát aprítson fel, majd adja a babhoz.
5.  1 doboz, lecsöpögtetett konzerv kukoricát is tegyen a babhoz, majd párolja össze a hozzávalókat, önte fel fél liter vízzel.
     Főzze készre a levest.
6.  Ízesítse a levest sóval, borssal, paprikával, ízlés szerinti fűszerekkel.

5.  Tegye bele a kész levesbe a megpirított Jackfruit kockákat.


 Jackfruit fasírt recept

 
Hozzávalók 4 fő részére:

        -> 200g (1 doboz) Govinda Jack's aprított Jackfruit
       -> 1 csomag fűszerkeverék (a Jackfruit dobozban található)
       -> 1 zsömle
       -> 1 db vöröshagyma (kockára vágva)
       -> 7 evőkanál növényi olaj
      -> 3 evőkanár Govinda édes lupin gabona falafel/fasírt por
      -> 1 evőkanál mustár

       -> só, bors 

Elkészítés:

1.  Előző este áztasson be hideg vízbe 1 db zsömlét.
2. 200g (1 doboz) Govinda Jack's aprított Jackfruitot keverje össze a dobozban tatálható fűszerkeverékkel és 1 evőkanál olajjal, majd marinálja (hagyja, hogy a Jackfruit átvegye a fűszerkeverék ízeit). 
3. 3 evőkanál olajat hevítsen fel egy serpenyőben, majd tegye hozzá a Jackfruitot. Süsse/pirítsa, amíg enyhén (világos) barna nem lesz. Pirítás közben kevergesse. Vegye le a tűzhelyről a serpenyőt.
4. Nyomkodja jól ki a zsömléből a vizet. 1 db vöröshagymát vágjon fel kockákra.
5. Egy tálban keverje össze a jól kinyomkodott zsömlét, a megpirított Jackfruitot, a kockára vágott hagymát, 3 evőkanál Bio édes lupin falafel/fasírt port, és 1 evőkanál mustárt. Ízlés szerint tegyen bele sót és borsot.
4.  Formázzon lapos korongokat (fasírt formákat), majd süsse ki növényi olajon.


A receptekhez használt termékek: